qnetworks-logo

Transportnät och optiska system

Kursbeskrivning

Vad lär du dig?

Högre bandbreddsbehov och mer kommunikationsutrustning som behöver sammanlänkas påverkar behovet av flexibla transportnät och förståelse för tekniska möjligheter. Här får du god kunskap om olika optiska system och dimensionering av optiska länkar.

Vi går igenom funktionen hos de vanligaste aktiva optiska komponenterna såsom sändare, mottagare, förstärkare och optiska filter samt vilka olika gränssnitt som erbjuds mot routrar, switchar och andra nätelement.  Du får lära dig hur optiskt gränssnitt specificeras och att räkna på oförstärkta länkar.  Du får även kunskap om hur transportnät kan tillämpas för mobilsystem

Förkunskaper:

Grundläggande kunskaper om fiberoptik till exempel motsvarande Northlabs Networks kurs Grundkurs i fiberoptik eller liknande.

Innehåll:

•Transportnätsteknologier.

• Fiberns grundläggande funktion – kort repetition

• Interface och aktiva optiska komponenter

• Dimensionering av optiska länkar – sändare, mottagare och förstärkare

• Standardisering

• Optiska System – optiska komponenter, gränssnitt, oförstärkta länkar

• Fibersystem i olika lösningar som punkt till multipunkttillämpningar

• Mobile fronthaul och mobile backhaul

•Transportbehov i 5G där vi går igenom arkitektur och krav beroende på olika arkitekturbeslut

(ORAN, CRAN). 

Du får kunskap om design och tekniska lösningar. Du lär dig om dimensionering av enklare optiska länkar som inte kräver specialprogram. Du får kunskap om hur man specificerar ett optiskt gränssnitt och vilka parametrar man behöver för att räkna på oförstärkta länkar.
Du får kunskap om nya tekniska transportlösningar.

Efter kursen har du en bred förståelse för fiberoptiska system, dimensionering av dessa samt kännedom om nya tekniska lösningar för ökad kapacitet.

Du får förståelse för hur allt högre bandbreddsbehov påverkar behovet av flexibla transportnät och du får kunskap om de olika optiska system som används i både mobil, tele- och datakommunikationslösningar.

Du får även kunskap om de optiska gränssnitt som erbjuds mot routers, switchar och andra nätelement. Kursen ger dig en bred förståelse för fiberoptiska system och dimensionering av optiska länkar.

Du får även en genomgång av de vanligaste aktiva optiska komponenterna såsom SFP, XFP och optiska filter och du lär dig att dimensionera optiska länkar för att t ex på ett riktigt sätt designa länkar mellan core- och accessnät, mellan t.ex. olika datorhallar eller telestationer. Vi går igenom hur ett optiskt gränssnitt specificeras och vilka parametrar man behöver för att räkna på oförstärkta länkar. Funktionen hos de vanligaste komponenterna så som sändare, mottagare och förstärkare förklaras.

Kursen är lämplig för:

Dig som har behov av förståelse för design av transportnät och optiska system, länkbudget för att dimensionera enklare optiska länkar. Dig som arbetar med försäljning, projektledning, planering, drift och underhåll av fiberoptiska system.

Kursmål

– Du får förståelse för transportnäts tekniker och hierarkier samt kunskap om optiska komponenter

– Du får förståelse för och kunskap om hur du hanterar en länkbudget

– Du för förståelse för hantering av kapaciteter och nätstukturer.

– Hur fiber kan konkurrera med radio – dvs. mot relay som kommer i 5G 3GPP Release 17

– Tekniska lösningar för Core och access i mobilnät

– Hur man kan lysa upp existerande svartfibertjänster med mer värdeskapande erbjudanden.

– Du får även mycket matnyttigt kring dagens diskussioner kring nätverk/IP och transport

Förkunskaper

Förkunskaper

Pris

15 900:-

Föreläsare

Magnus Grenfeldt, Vd Smartoptics Sverige AB

Magnus haft flera ledande befattningar inom Transmode och Infinera. Han erbjuder över 20 års erfarenhet från den optiska nätverksindustrin och har haft lednings-, försäljnings- och affärsutvecklingspositioner inom ADVA Optical Networking, Sycamore Networks och Ericsson. Som utbildare är han en mycket uppskattad föreläsare och deltar återkommande i tekniska och affärsmässiga internationella möten som talare inom den optiska nätverksindustrin.

Utbildningsområden

Fiber utbildning

Nätverk

Telekom & Radio

Vad tycker våra kunder?

Bra kursledare, tydlig och lätt att förstå. En bra genomkörare av något man har jobbat länge med.
Kursdeltagare
Lärde oss hur förläggning går till, vilka material som behövs och hur viktigt arbetsmiljön är för en fibertekniker som man själv inte tänkt på tidigare.
Kursdeltagare
Lärorikt och informativt. Mycket information med bra kursmaterial, så förstod allt utan problem.
Kursdeltagare
sobona
sinfra
robust fiber
brown round cookie on white surface
Vi använder kakor!

Vi vill att ditt besök på sidan ska bli så bra som möjligt. Här kan du läsa om vad vi sparar.