qnetworks-logo

Framtidssäkra inomhusnät för 5G och WiFi

Kursbeskrivning

För att kunna upphandla ett radioaccessnät för inomhuskommunikation behöver du kunskap om olika tekniska förutsättningar, tillämpliga tekniska lösningar och hur en teknisk design ska utföras för att radioaccessnät ska fungera. Du lär dig vad som tekniskt behöver levereras i form av täckning och tillgänglighet för att beställa ett väl fungerande inomhusnät.

Under en heldag får du en förståelse för tillämpningar av hur radioaccessnät i allt högre frekvenser och med allt högre bandbreddsbehov från användare, påverkar systemval och teknisk design. Behovet av flexibla radioaccesslösningar blir allt större och det är viktigt att förstå hur ett felaktigt eller begränsande teknikval påverkar funktionen.

Kursinnehåll:

  • Historia och tillämpningar i inomhusnät
  • Existerande nät och teknologier TETRA,2G,3G,4G, WIFI
  • Behov för framtida introduktion av 5G, WIFI 6
  • Passiva nät, PIM, Brandklass
  • Aktiva nät, repeaters , Distribuerade Access System DAS , RRU , OpenRAN
  • Miljökrav, hållbarhet

Du får även kunskap om hur radio och antennteknik tillämpas i en inomhus miljö och vad som kan orsaka problem beroende på olika teknikval.Du får även en genomgång av de olika systemdelarna i ett radioaccessnät.

Förkunskaper

Tekniskt intresse, erfarenhet av teknisk projektledning och/eller teoretisk kunskap motsvarande Northlabs Networks kurs Radiokommunikation och radioteknik.

Kursmål

– Du får förståelse för förutsättningar för radioaccess i inomhusnät

– Du får förståelse för vad radiotäckning innebär och vilken påverkan den har för inomhusnätets funktion

– Du för förståelse för hantering av kapaciteter, nätstukturer och design i inomhusnät.

– Du får även förståelse för hur begränsningar i redan etablerade inomhusnät påverkar teknisk utveckling mot WiFi 6 och 5G.

– Du får även ta del av föreläsaren egna erfarenheter vilket innebär mycket matnyttigt kring dagens teknik och framtida kommande tekniska lösningar

Kursen är lämplig för:

Dig som har behov av förståelse av teknisk design och tekniska förutsättningar i inomhusnät för mobilkommunikation och WiFi. Du vill kunna ställa rimliga krav vid beställning och upphandling av radioaccessnät i kommersiella fastigheter och även kunna delta i upphandlingsprocessen. Du jobbar som Beställare eller teknisk projektledare som ansvarar vid upphandling av radionät för inomhustäckning av Wi-Fi, och mobilkommunikation i offentliga eller kommersiella fastigheter.

Förkunskaper

Förkunskaper

Pris

7 900 kr exkl. moms

Föreläsare

Mats Larsson

Expertföreläsare inom radioteknik inom Tetra 4G & 5G och med fokus på inomhustäckning och tillämpad radioteknik. Specialist inom rådgivning för att skapa förutsättningar för bra mobiltäckning i inomhusnät. Grundare av MIC Nordic.

 

Utbildningsområden

Fiber utbildning

Nätverk

Telekom & Radio

Vad tycker våra kunder?

Bra kursledare, tydlig och lätt att förstå. En bra genomkörare av något man har jobbat länge med.
Kursdeltagare
Lärde oss hur förläggning går till, vilka material som behövs och hur viktigt arbetsmiljön är för en fibertekniker som man själv inte tänkt på tidigare.
Kursdeltagare
Lärorikt och informativt. Mycket information med bra kursmaterial, så förstod allt utan problem.
Kursdeltagare
sobona
sinfra
robust fiber