qnetworks-logo

Framtidens nät baserat på Fiber och 5G

RISE har på uppdrag av Svenska Stadsnätsföreningen tittat på vad som händer om man inte bygger ut fibernätet på landsbygden. Rapporten bygger vidare på en tidigare rapport från 2019 och undersöker framtiden för landsbygden med och utan bra internetuppkoppling.

Huvudpunkter:

  • Framtidsscenarier: Rapporten visar olika framtidsscenarier för landsbygden år 2030, med fokus på vård, omsorg, kommunal teknisk förvaltning, jordbruk och småföretag.
  • Behov av fiber: Snabb och stabil internetuppkoppling behövs för att kunna leva och jobba digitalt överallt i landet. Fiber och 5G kompletterar varandra och behövs för framtidens digitala tjänster.
  • Bredbandsmål: Regeringens mål att 98 % av befolkningen ska ha minst 1 gigabit per sekund senast 2025 är fortfarande viktiga.
  • Digital klyfta: Om man inte fortsätter att bygga ut fibernätet, riskerar skillnaden mellan stad och landsbygd att bli större, vilket pandemin har visat.

Citat:

  • Patrik Sandgren, Teknikföretagen: ”5G i all ära, men man måste ha fiber för att få bra kapacitet, säkerhet och pålitlighet.”
  • Bengt Mölleryd, Post- och telestyrelsen: ”Pandemin har verkligen visat den digitala klyftan.”

Rapporten menar att fortsatt fiberutbyggnad är viktig för att hela landet ska kunna utvecklas jämnt och för att landsbygden ska kunna hänga med i den digitala utvecklingen.

Läs rapporten här

Vad tycker våra kunder?

Bra kursledare, tydlig och lätt att förstå. En bra genomkörare av något man har jobbat länge med.
Kursdeltagare
Lärde oss hur förläggning går till, vilka material som behövs och hur viktigt arbetsmiljön är för en fibertekniker som man själv inte tänkt på tidigare.
Kursdeltagare
Lärorikt och informativt. Mycket information med bra kursmaterial, så förstod allt utan problem.
Kursdeltagare
sobona
sinfra
robust fiber
brown round cookie on white surface
Vi använder kakor!

Vi vill att ditt besök på sidan ska bli så bra som möjligt. Här kan du läsa om vad vi sparar.